lunedì, agosto 28, 2006

88 Wood street in London

88 Wood street in London, designed by Richard Rogers
The first City building completed by RRP since Lloyd’s of London in 1986, 88 Wood Street demonstrates the potential for speculative commercial development that does not compromise on quality and enhances the public domain.
The site, at the junction of Wood Street and London Wall, was formerly occupied by a 1920s telephone exchange. Delays in securing the demolition of this supposedly "historic" building, combined with the onset of the Nineties recession, led to the cancellation of a 1990 Rogers scheme for a prestige new headquarters for banking corporation Daiwa. A larger scheme was designed in 1993-94, with speculative letting in mind.
The 33,000 m² building is arranged as three linked blocks of office accommodation that step up from eight storeys on Wood Street, where the context includes two listed buildings, to fourteen and finally eighteen storeys to the west, responding to the taller built topography towards London Wall. By using the extensive basement of the demolished telephone exchange for plant, roof levels were kept largely free. The office wings are constructed of in situ concrete which contrasts with the lightweight, steel-framed service towers containing toilets, lifts and dramatic, fully glazed stairs. The use of brilliant colour enhances their impact - air intakes and extracts at street level are also brightly coloured, contrasting with the neutrality of the occupied floors.
The generosity of the scheme is reflected in the spacious, 8 metre-high entrance lobby, floored in granite as an extension of the external landscaping. This reception area features a 54 metre-long wall running the length of the building. The façades of the main office floors are glazed from floor to ceiling to maximise daylight and views – in addition, levels 8,12 and 16 lead directly onto roof terraces with spectacular views over the City skyline.
Though built to a strict commercial budget, 88 Wood Street contains many innovative elements. The massing of the building allows controlled daylight to penetrate the office floors. Its triple-glazed active façade is formed of single panels, each 3m x 4m, of highly transparent float glass. The inner faces of the external panes have a low emissivity coating which further reduces internal solar gain, while the cavity between the double glazed units and the third panel is fitted with motorised, integral horizontal blinds with perforated slats. Photocells on the roof monitor external light conditions and adjust the angle of the blinds, thus minimising sun-glare, heat gain and energy consumption.

domenica, agosto 27, 2006

Institute for Neurobiology in Marseille

Institute for Neurobiology, Marseille designed by Studio Snohetta
The project is a new insitut of neurobiologie for the Mediterranean, concentrated in brain research of 5000 square meters established in Marseille, near the Mediterranean. The site is situated close up to the creek near Cassis and the ocean, and in the same time conected to an existing university campus, Luminy. 50 Architect offices submitted their interrest to the competition. 4 Offices were qualified, among them Snøhetta in colaboration with french architect and consultants. An unanimous jury chose Snøhetta's proposal as the winner.The landscape and the campus quadrature is reflected in the project as clear defined elements. These creats a whole, well integrated in the sloping site. Its orientation creats a coherence to the tuff clima of the region. To preservate the existing grove and to integrate the project in the landscape, the site is clearly cut out and the stonequality kept as the wall and the ground of the site. The regional stone will be inserted in the project. The landscape is reflected in the project by an element integrated in the site oriented in direction of the magnificent mountain, "le Puget". The element becomes a stair and a passage through the project and up to the mountain. In this element is located all the common functions and is wrapped around a patio. An other element is "lifted" up and oriented with the quadrature of the campus, the man made structure. All the reasearch are located here, with laboratories facing north and offices facing south with a wood screan creating sun protecion. The outside of the buidling consist of regional stone, colored plaster in earth color and glassfasades. Around the patio in the center ,and the hart the hart of the project, strong "african" colors are implemented on different walls as a contrast to the natural colors. The use of materials, a patio with a fountain , colors and flowers creates, with its design, a relation between local culture/history and modern design.

lunedì, agosto 21, 2006

mercoledì, agosto 16, 2006

Banca Popolare di Lodi Headquarters

Banca Popolare di Lodi Headquarters; in Lodi, a small city near Milan.
Designed by Renzo Piano.

martedì, agosto 15, 2006

New offices of TIFS ENGINEERING....

New offices of TIFS ENGINEERING in Padova (near Venice, Italy)
Designed by Studio MAR.